ŠTO MOŽE DA STOJI – ZIMNICA

 

Kao što se iz broja naslova na stranici vidi baš i ne ostavljamo zimnicu. Skuvamo po neku teglicu džema od kajsija (ostalo nabavljamo od roditelja - druge džemove, kiseli kupus, kisele krastavčiće i sl.), ali redovno pravimo ovo što je navedeno na ovoj stranici. Recept za turšiju je sjajan (tajna je u prelivu), sledeća dva su iz italijanske kuhinje, a četvrti je poreklom negde sa severa, možda iz Nemačke, s tim da nisam baš siguran da imaju ovoliki izbor voća kao mi ovde..


TURŠIJA

Sastojci:
Preliv:
5.5 l vode, 150 g soli, 5 g konzervansa,
10 g vinobrana, 100 g sirćetne esencije

paprika, karfiol, šargarepa, zeleni paradajz...

Način pripreme:

U 0.5 l vode dodati so, konzervans i vinobran i pustiti da provri. Sve sipati u 5 l hladne vode, dodati esenciju i time preliti poslagano povrće (mora biti potopljeno u tečnost).

sadržaj vrh strane

RUM LONAC
Ovaj recept se mogao naći i na stranici sa slatkišima i na stranici sa pićima, ali ni jednoj ne pripada direktno. Sprema se veoma dugo, oko 6 meseci, ali zahteva po nekoliko minuta svakih 10-15 dana.

Sastojci:
rum,
šećer (bolje smeđi),
sezonsko voće
(jagode, višnje, trešnje, maline, ribizle, kajsije, breskve, kupine, jabuke, borovnice, kruške, dinje, smokve, banane, šljive, grožđe, dunje...)

Način pripreme:

Pre svega bilo bi dobro imati veliku posudu - lonac (bar 5 litara) od keramike ili glazirane grnčarije, sa poklopcem (može se kupiti i posuda baš za ovu namenu, pre 10-tak godina se mogla kupiti u (Ex)Jugoslaviji, pravili su je Slovenci). Ako se nema ovakva posude može poslužiti i velika tegla, ali se onda mora držati u mraku ili omotati, na primer aluminijumskom folijom.

Spremanje počinje negde u maju, junu mesecu sa prvim svežim voćem, npr. jagodama. Opere se i očisti šaka voće (količina zavisi od veličine posude i ličnog ukusa), stavi u lonac, pospe sa dosta šećera (po ukusu, ako se ne čuva u frižideru više - ne zaboravite moraće da stoji bar 6-7 meseci u njemu) i prelije sa dobrim rumom tako da voće bude potpuno prekriveno. Sa pristizanjem svakog pojedinačnog voća postupak se ponavlja. Sve vreme lonac mora stajati na tamnom i što hladnijem mestu (podrum i sl. ili frižider) poklopljeno. Krupnije voće (jabuke, kruške, breskve) se seče na kockice i preporučljivo je da voće ne bude potpuno zrelo (ostaće čvršće). Spremanje se završava sa zadnjim jesenjim voćem, dunjama na primer. Nakon stavljanja zadnjeg voće preporučljivo je da prođe bar 10 dana. Još jednom - ako ne stoji na hladnom i tamnom mestu i ako nema dovoljno šećera postoji opasnost da vam sve uskisne i trud propadne.
Služi se kao voćna salata, ili kao dodatak voćnoj salati od svežeg voća tokom zime (narandže, grejp, jabuka, banana i sl.) Sok se može (proceđen) služiti i posebno kao vrsta slatkog alkoholnog pića.

sadržaj vrh strane


Nazad na

Home Page

Prethodna strana

(Ribe i plodovi mora)

Sadržaj

Sledeća strana

(Kolači)